{OPINIÓ} - Collserola, Parc Natural

Text emès a l'espai radiofònic "La Raó del Regidor" de Ràdio Molins de Rei el passat divendres 11 de desembre de 2015, a càrrec del regidor Josep Raventós.

Aquest dimecres 16 de desembre hi ha la primera convocatòria d’aquesta legislatura dels òrgans de govern del Parc de Collserola. Aquesta legislatura, els regidors de la CUP Molins tenim el plaer de ser representants de la vila en alguns d’aquests òrgans.

En aquesta primera reunió es posa sobre la taula l’estat de tramitació del PEPNat (Pla Especial de protecció del Medi Natural i del paisatge del Parc) i és amb tota seguretat una de les decisions més importants que cal prendre sobre el parc des de l’òptica del medi ambient, també perquè arriba després de la desactivació d’una de les grans amenaces que hi havia sobre el Parc, el vial de Cornisa.

Aquest òrgan consultiu està conformat entre d’altres per organitzacions ambientalistes i ecologistes, totes elles amb una visió molt clara sobre el que cal desenvolupar en aquest PEPNat. Moltes d’elles s’agrupen al voltant de la Plataforma Cívica per la defensa de Collserola, que ha tingut un paper clau en l’impuls de la declaració de Parc Natural i també en la redacció d’aquest PEPNat.

Aquest Pla Especial té essencialment dos objectius. El primer, desplegar el decret 19/10/2010 pel qual es feia la declaració de Parc Natural, el que sense dubte ha d’implicar  prendre les mesures necessàries per tal que el Parc pugui desenvolupar el seu potencial i el segon la redacció d’un nou pla urbanístic que implicarà la derogació del vigent pla especial de protecció. Aquesta darrera consideració genera alguns dubtes, donat que aquest pla urbanístic no abarcarà estrictament el que són els límits de l’actual pla especial i per tant en deixa al marge algunes zones. També es generen dubtes sobre què cal subordinar jeràrquicament a que: entenem que és la conservació de la biodiversitat un dels objectius essencials al qual s’haurien de subordinar tota la resta.

Des de la CUP Molins estem compromesos amb la redacció del PEPNat i que aquest desplegui el màxim potencial en la figura de parc natural, que es redacti amb voluntat col·laborativa amb les organitzacions ambientalistes i per tant, amb la màxima transparència i participació ciutadana.

A aquestes necessitats, la CUP hi afegim que no es desenvolupin maniobres militars al parc de les quals hi ha constància gràfica, fet que hem defensat en diferents ocasions, tant a la sala de plens a través de mocions polítiques, com a les trobades amb organitzacions implicades que s’han fet per la redacció del PEPNat. Si senzillament és surrealista que un parc natural s’utilitzi per fer-hi maniobres (imagineu-vos un dia passejant i trobar-vos amb un militar pintant i brandant la seva arma), a més el poble català té una llarga història en la lluita en l’àmbit antimilitarista i de promoció de la pau. Per tant, defensarem també que s’impedeixin les maniobres militars.

El Consell Consultiu del Parc de Collserola es reunirà per primera vegada en aquest mandat el dimecres 16 de desembre, amb la presència de la CUP com a representants de l'Ajuntament de Molins de Rei. Es debatrà sobre l'estat de tramitació del Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del Parc, el PEPNat.

La CUP Molins s'oposa a les maniobres militars al Parc Natural de Collserola i així ho ha transmès amb mocions a la sala de plens i en les trobades per a la redacció del PEPNat.