Pilar Díaz, vicepresidenta del Parc de Collserola? Aturem les màquines!

Amb tant sols un dia de diferencia, es produeixen dues noticies que tenen a veure amb la defensa del territori a Catalunya i que juntes, s’entenen millor.

Dia 1. 29 de febrer del 2016. Surt la sentencia pel cas COVIT-VEM. El desembre de l’any 2000, es detecta quantitats molt anòmales de tricloretilè i percloroetilè (molt tòxics i cancerígens) a l’aigua de boca de la població de Torelló (Osona). Uns dies després, aquest mateix component apareix a la piscina municipal de la població, als pous de les citades empreses i als pous explotats per abastir d’aigua a la població, que ha de buscar vies alternatives de subministrament. Durant 15 anys s’ha instruït el cas, que ha estat jutjat durant els mesos de desembre del 2015 i febrer del 2016, hi actuaven com a acusació particular, l’ajuntament, l’ACA i el Grup de Defensa del Ter.

Sentència: es declara culpables de contaminació d’aigües les dues empreses i els seus responsables. Signifiquen penes de poc menys d’un any de presó (per tant, no hi entraran) i multes de 4500 euros per les dues persones acusades. L’assegurança de les dues empreses hauran de fer-se càrrec d’uns 2 milions d’euros, que segons informació del propi grup ecologista, no cobreix ni de bon tros els danys causats per la contaminació.

Llegiu-ne més a

http://www.gdter.org/detall.php?idFamily=769&idProduct=1036

Dia 2. 1 de març del 2016. Es celebra l’Assemblea General del Consorci del Parc de Collserola, on pren possessió la nova presidenta, Ada Colau, que es repartirà la presidència amb la ja presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa. Com a vicepresidenta executiva, hi trobem Pilar Díaz Romero que des del 2006 és alcaldessa d’Esplugues.

La senyora Pilar Díaz, en tant que alcaldessa d’Esplugues, és una de les responsables polítiques del desenvolupament del pla urbanístic Pla Caufec-Porta BCN a mans de l’empresa Sacresa, que pretén omplir de ciment la falda de Collserola.

El projecte vol edificar 600 habitatges de luxe, dos gratacels de 105 metres d’alçada amb el seu parc empresarial, un hotel de 4 estrelles i el centre comercial més gran de la vessant nord de Barcelona afectant terrenys ordenats pel Pla especial d'ordenació i protecció del medi natural del Parc de Collserola a Sant Pere Màrtir.

Entre 2004 i 2009 una setantena de persones han acumulat més de 230 denúncies administratives o penals a causa de múltiples activitats i accions contra el Pla Caufec. Cinc persones estan implicades en més d’un terç de les causes i són, casualment, les mateixes que han estat citades als dos darrers judicis amb peticions de fiscalia de més de 3 anys de presó. Els fets es remunten a l'octubre de 2007 amb una manifestació de 1500 persones, sota el lema “Aturem les màquines”, quan s’iniciaven les obres i el març de 2009 on al ple de la ciutat es presentava una moció relacionada amb un veí que va ser empresonat per una acció contra el Pla Caufec-Porta BCN. Per aquesta última acció 8 persones resten a la espera d'un nou judici que tindrà lloc el 25 i 26 d'abril.

El veïnat ha denunciat des de 1991 el posicionament de l'Ajuntament davant d'un pla urbanístic clarament especulatiu que s'intentava justificar primer amb el soterrament de les línies elèctriques i després argumentant la generació d'ocupació, la solució dels dèficits d'accessibilitat i de transport que té el municipi, la suposada activació de la economia... Aquesta campanya mediàtica va ser pagada, amb diners públics, per totes les veïnes i per l'empresa que, finalment, ha acabat anant a concurs de creditors.

Davant de la resposta organitzada de les veïnes, lluitant contra el projecte per la vessant ecologista, aquest eix es va introduir com a preocupació de promotors i Ajuntament. La seva resposta, però, va ser un argumentari més centrat en la sostenibilitat, projectant un carril-bici com a principal guany ambiental...

Llegiu-ne més a http://nimutsnialagabia.org/ni-muts-ni-a-la-gabia/imputacions-penals/

Una de les nombroses manifestacions contra el Pla Caufec

Conclusions

  1. Contaminar surt a compte, és gairebé gratis, i la majoria de les despeses que se’n deriven surten dels diners de tots

  2. Surt molt més car ser defensar la terra que contaminar les aigües

  3. És com a mínim curiós que la teva perspectiva de defensa del territori sigui usar la guàrdia urbana per denunciar veïns solidaris i la teva recompensa sigui ser vicepresidenta executiva del parc de Collserola. El mateix parc que els veïns i veïnes encausades defensaven. El mateix parc que atacat per l’Ajuntament amb l’aprovació del Pla Caufec-Porta BCN.

Pilar Diaz, vicepresidenta executiva del Consorci del Parc de Collserola: Aturem les màquines!

Pilar Díaz, alcaldessa d'Esplugues i responsable del Pla Caufec, és la nova vicepresidenta executiva del Parc de Collserola.