Posicionament de la CUP Molins davant la donació de 5.000 euros per part d'Aqualia al fons de solidaritat

Comunicat de la CUP Molins de Rei davant l'anunci que Aqualia fa una donació de 5.000 euros a l'Ajuntament per evitar talls de subministrament.a

Aquesta setmana ha transcendit mitjançant nota de premsa de l'Ajuntament promoguda pel govern (i sense cap informació prèvia a l'oposició) que el consistori i Aqualia han signat un conveni pel qual l'empresa concessionària dóna 5.000 euros al fons de solidaritat per ajudar a les famílies que tenen problemes per pagar els rebuts i, d'aquesta manera, evitar talls de subministrament a la nostra vila.

Davant d'aquest fet, la CUP Molins de Rei fa les següents consideracions:

1. Aqualia gestiona el servei municipal d'aigua a la vila des de la seva privatització el 1994. Des d'aquell moment ha ingressat en concepte de beneficis industrials reconeguts gairebé un milió i mig d'euros. L'aportació realitzada en la donació és menys d'un 0,4% dels beneficis que ha ingressat.

2. Aqualia realitza talls de subministrament a les famílies que no paguen. La tramitació d'aquests talls, a vegades, implica que la situació es judicialitzi. Al compte de resultats que Aqualia presenta anualment a l'Ajuntament hi apareixen desglossats els diferents costos associats a l'explotació del servei. Dins d'aquests costos s'hi carreguen les taxes judicials abans esmentades que darrerament ronden quantitats pròximes als 5.000 euros donats a través d'aquest conveni.

3. La CUP Molins està en contra de la mercantilització de l'aigua (és a dir, que un privat en faci benefici) i dels talls de subministrament. Ambdues coses, privatització i talls, tenen un íntim vincle fruit de la necessitat del privat d'assegurar-se els beneficis.

Atès tots aquests factors, la CUP Molins proposa:

1. Que Aqualia no realitzi talls de subministrament. Si no se'n produeixen tothom tindrà dret a l'aigua, com el bé comú que és. Aquesta decisió ens estalviarà a tots plegats al voltant de 5.000 euros en taxes judicials que paguem en la factura i evitarà que Aqualia hagi de donar-los a l'Ajuntament via conveni a través dels seus beneficis anuals.

2. Que l'Ajuntament de Molins de Rei sigui més rigorós en les seves notes de premsa: no podem utilitzar recursos públics per explicar parcialment la realitat, ni per netejar la cara d'una empresa que a la vila i a la resta del país provoca pobresa energètica amb els talls de subministrament.

La donació feta per Aqualia representa menys del 0,4% dels beneficis industrials reconeguts que ha ingressat per contracte.

La CUP proposa que Aqualia deixi de dur a terme talls de subminitraments, que provoquen pobresa energètica i generen uns costos aproximats de 5.000 euros anuals que paguem a través de la factura de l'aigua.