S'aprova un programa d'inspeccions per donar ús socials als pisos buits de la vila

L'Ajuntament compta amb un programa d'inspeccions a habitatges desocupats per donar sortida o bé penalitzar econòmicament els pisos buits en base a les consideracions de la llei d'habitatge actual.

L'Ajuntament de Molins de Rei ja compta amb les eines tècniques i legals per aconseguir donar ús social als pisos buits que hi ha a la nostra vila. L'últim pas per fer-ho possible ha estat l'aprovació d'un programa d'inspeccions a habitatges desocupats per als propers 2 anys, que és el text que ha de permetre desenvolupar una política de transformació en l'àmbit de l'habitatge i afavorir-hi un accés més digne per al conjunt de classes treballadores del nostre municipi. 

Un dels encerts del document és que focalitza l'atenció i prioritza les actuacions contra els els grans tinents d'habitatge, ja siguin immobiliàries o entitats bancàries, per tractar d'evitar des de l'administració el creixement de bombolles i l'especulació impune que hem patit en els darrers anys. El programa d'inspecció preveu destinar un tècnic d’inspecció dels negociats d’Urbanisme o Edificació a aquesta tasca. La CUP demanem que aquest tècnic assisteixi a la propera reunió de la Taula Local d’Habitatge per rendir comptes de la feina feta i que sigui una acció recurrent que serveixi de seguiment i transparència del mateix programa d’inspeccions.

Dit això, la CUP alerta que el programa d'inspeccions no serà rellevant si no s’hi destinen recursos humans i econòmics, i per això demanem que el punt 2.A del programa (alerta sobre l'actuació en funció dels recursos disponibles) no acabi essent un fre determinant en aquests propers dos anys. L’habitatge hauria de ser una prioritat indiscutible per al govern municipal, el mateix que és incapaç de fer una aposta forta en termes econòmics al pressupost i també en plantilla per emprendre mesures que vagin més enllà de les notes de premsa. El programa d'inspeccions no és la panacea: serà una eina útil o absurda en funció del volum d'esforç que es destini a executar-lo.

El programa es basarà en l’estudi de pisos buits encarregat a la Diputació de Barcelona i realitzat per gent de la UPC en el darrer any, que podeu consultar amb el document adjunt a aquesta notícia. L’estudi és interessant i ofereix una bona dosi d’informació (especialment en base al treball de camp), però també té algunes mancances polítiques que no podem obviar, la majoria de les quals són conseqüència de les limitacions legals que estableixen administracions superiors.

Des de la CUP volem recalcar que l’estudi va detectar 317 pisos sense cap tipus de consum durant el 2014, 157 pisos buits durant el 2014, 122 durant els darrers 2 anys i 50 que, finalment, complien totes les condicions marcades per la llei i pel mètode d'elaboració del document. Però això no vol dir que les primeres dades no siguin reals. La CUP no entenem per què l’equip de govern va emetre una nota de premsa el passat 18 de novembre en què el titular és “Molins de Rei només té 50 habitatges buits”, amb un “només” que fa mal a la vista.

A més, és una dada fal·laç: l’estudi no entra a analitzar els pisos que compten amb alguna persona empadronada, independement de si en aquell pis hi viu efectivament algú o no. És a dir, un pis sense consums, si compta amb una persona empadronada, ja no s’analitza. De la mateixa manera, cal explicar que els barris de muntanya no s’han inclòs a l’estudi per estar fora de la trama urbana de la vila. O bé que els pisos buits de nova promoció tampoc en formen part, tot i que els propis redactors van explicar que durant el treball de camp havien detectat com a mínim 4 blocs sencers en aquesta situació. I, finalment, que l’estudi tampoc inclou els pisos buits d’entitats bancàries o de la Sareb.

És a dir, que tot i ser un document francament interessant i tècnicament ben executat, no ens permet quantificar de forma real els pisos buits a Molins. Sabem que n’hi ha 50 que, com a mínim, entren en els criteris bàsics del programa d’inspeccions, i ho celebrem. Però no deixem de fer feina perquè la realitat d’habitatge privat buit a la nostra vila és molt més àmplia i no podem deixar-la de banda en aquest necessari programa d’inspeccions ja vigent a l’ajuntament.

S'aprova un programa d'inspeccions a habitatges desocupats per donar un ús socials als pisos buits. La CUP demana més recursos humans i econòmics per convertir-la en una eina útil.

L'estudi de parc vacant d'habitatge demostra que a Molins de Rei hi ha més d'un centenar de pisos buits, 50 dels quals poden ser sotmesos al programa d'inspeccions de forma immediata.

L'estudi de pisos buits no inclou els barris de muntanya ni els pisos buits de nova promoció. Tampoc els pisos que compten amb alguna persona empadronada ni els pisos d'entitats bancàries.