Valoració del nou cartipàs municipal

El govern municipal ha presentat un cartipàs municipal marcat per la continuïtat de l'estructura que ja va utilitzar en l'anterior mandat. La CUP vam valorar a grans trets la composició i distribució de tasques del nou govern en el ple del passat 25 de juny.

L'equip de govern va presentar el cartipàs municipal en el ple de juny, dues setmanes després d'anunciar públicament l'acord de govern entre el PSC i CiU. Davant el nou cartipàs, la CUP fa les següents consideracions:

* Es tracta d'una organització essencialment continuista. Es mantenen les 4 àrees (i alcaldia) i una part significativa de les regidories no canvien respecte l'anterior mandat.

* L'organització continuista permet que es mantingui l'aposta per l'àrea de Desenvolupament i Promoció Estratègica Local (DIPEL) per tercer mandat consecutiu. La CUP considera que DiPEL és una àrea sense pes específic suficient (tal i com demostren les curtes reunions de la comissió informativa associada i el volum de temes portat al ple) i en demana públicament la seva supressió per associar els seus continguts a l'àrea d'Economia i Serveis Generals (ESG). Aquesta és una petició que hem fet de forma reiterada per reduir l'estructura política de l'Ajuntament.

* Les 4 presidències d'àrea i l'alcaldia recauen en homes [Joan Ramon Casals - Alcaldia, Ramon Sánchez - Sostenibilitat i Territori (SIT), Miquel Zaragoza - ESG, Anton Pedrola - DiPEL, Xavi Paz - Àrea de Serveis a les Persones (ASP)], encara que el govern cmpta amb 5 regidores, dues de les quals repeteixen funcions de govern respecte l'anterior mandat (i, per tant, pressuposem que tenen el bagatge suficient per assumir aquesta responsabilitat). Es tracta, doncs, d'un govern d'homes.

* Paral·lelament a això, observem que les regidories associades als treballs de cures i protecció de les persones vulnerables van a càrrec de les dones. Constatem que aquest fet perpetua el model social vigent, en que s'espera que siguin les dones les encarregades d'assumir aquest tipus de tasques.

Més enllà d'aquestes consideracions generals, la CUP fem alguns apunts sobre l'organització de les regidories:

*Polítiques animalistes: Considerem que han de comptar amb una part molt rellevant de defensa i protecció dels animals i que hauria de ser la regidoria de Medi Ambient l'encarregada d'assumir aquestes funcions. Cal deixar d'assumir aquestes polítiques exclusivament des de la regidoria de Salut Pública, on es prioritzen les polítiques de protecció dels humans i en què massa sovint els animals són entesos com a causants de problemes. L'equip de govern s'ha compromès amb la CUP a continuar parlant de l'enfocament polític de les polítiques animalistes en el nou consistori.

* Gestió de l'Aigua: La CUP entenem que el servei d'abastament ha d'estar inclòs en la nova regidoria de Serveis Municipals, però que cal mantenir la perspectiva ambiental de l'aigua (com l'obtenim, com gestionem la demanda, plans de recursos hídrics alternatius, etc). Aquesta perspectiva cal que continuï depenent de Medi Ambient i que es treballi conjuntament amb les organitzacions ambientalistes i ecologistes de la vila. L'equip de govern també ens va convidar a debatre al voltant d'aquesta proposta.

* Via Pública vs Urbanisme: Considerem que la via pública és una part indissociable de l'urbanisme i només té sentit distingir-la com a simple gestora de manteniment. Si aquest fos el cas, entenem que es tracta d'una qüestió tècnica i no política, i en conseqüències, no compartim que s'organitzin en dues regidories diferents (i fer-ho, a més, amb dos regidors diferents).

* Serveis Municipals: Celebrem la creació d'aquesta regidoria, que la CUP defensava en uns altres termes en el seu programa polític. Aquesta regidora té un potencial transformador espectacular però corre el risc de convertir-se en una simple gestora de serveis privatitzats tal i com ha passat fins ara a l'Ajuntament. Si la regidoria de Serveis Municipals decideix treballar amb perspectiva política de transformació la CUP hi col·laborarà activament.

* Participació: Celebrem l'aparició de la regidoria, tot i que som conscients que pot respondre només a un canvi estètic per fer front a les crítiques rebudes sobre la manca d'accions de participació promogudes pel govern en l'anterior mandat. La CUP estarem atents per tal que no es pretengui fer una participació encotillada i controlada políticament.

* Regidories de barri: Les hem defensada en el nostre programa polític el 2007, 2011 i 2015 i considerem que és una bona eina. Entenem que hauran de fer molta feina sobre el terreny i obrir portes de diàleg amb el conjunt de vilatans.

 

 

 

 

 

 

La CUP considera que l'àrea de DIPEL és supèrflua i que podria unir-se amb Economia i Serveis Generals per reduir l'estructura política de l'Ajuntament.

Totes les àrees de l'Ajuntament, inclosa l'Alcaldia, estan presidides per homes

La CUP celebra la creació de les regidories de Serveis Municipals, Participació Ciutadana i les Regidories de Barri. Caldrà dotar-les de contingut i convertir-les en una prioritat política de transformació.