Ja tenim l'Oficina Municipal d'Escolarització, reclamada fa anys

Després que la comunitat educativa i la CUP demanéssim la creació d'una Oficina Municipal d'Escolarització a la Vila que fes front, entre d'altres, a la problemàtica de la segregació escolar, finalment ja la tenim.

El govern ha canviat d'opinió, després que el juliol del 2020 digués que no era necessària, a una moció conjunta de tota l'oposició. 

Tot i això, no s'avança en la qüestió de la segregació escolar.

Des de la CUP celebrem que al ple de febrer s'hagi aprovat la creació d'una Oficina Municipal de Municipalització (OME). Fa temps que hem expressat la necessitat de crear una OME a Molins de Rei. I no sabem exactament quan aquest govern ha vist clara la necessitat d'una OME, ja que a la moció conjunta dels partits de l'oposició i posterior declaració institucional del juliol del 2020 dèieu que no era necessària una OME si teníem els recursos humans necessaris a la regidoria d'educació. Imaginem que és perquè el Departament i la Diputació ha finançat la part corresponent. En tot cas hi ha hagut un canvi de mirada i ho celebrem. Creiem que avui podem dir que hem fet una passa endavant per millorar la qualitat i l'equitat educativa a la nostra vila. Així i tot, és necessari la coordinació amb tots els agents educatius, famílies i assemblea groga pel bon funcionament de l'OME.


Coses que veiem positives del projecte que hem pogut consultar:

  • Que inclouen les escoles bressol (OMEB)
  • Que hi haurà uns criteris comuns dels centres educatius per transmetre a les famílies la informació a les persones que sol·liciten aquest servei i a resoldre dubtes.
  • Que se centralitzaran totes les dades en període de preinscripció

Coses que trobem a faltar: 

  • ​Trobem a faltar en els objectius que es parli i es tracti el tema de la segregació escolar. D'ençà que la Fundació Bofill i el Síndic de Greuges van fer públic que Molins de Rei és un municipi que en els darrers 10 anys ha augmentat la segregació escolar considerablement; trobem a faltar que un dels objectius primordials de l'OME sigui vetllar per això. A l'avaluació es parla que quin impacte tindrà en la segregació escolar i per això mínim haurem d'esperar un o dos anys. Som conscients que s'han fet formacions, però una vegada més ho tornem a dir, com ho vam dir en aquella moció conjunta dels grups de l'oposició del juny del 2020, cal un estudi sobre la segregació escolar al municipi i posar en pràctica les propostes d'acció que facin, si no anirem anant a les palpentes. Per cert, que això a la declaració institucional aprovada el juliol del 2020 tampoc ho vau acceptar: Sol·licitar a la Diputació suport tècnic per tal d'analitzar la publicació del Síndic i la Fundació Bofill i la realitat de la població escolar molinenca per tal d'impulsar un grup de treball en coordinació amb els agents educatius (centres educatius, associacions de famílies, assemblea groga...), amb l'objectiu d'establir línies estratègiques de treball, amb propostes específiques de millora de la segregació escolar a Molins de Rei. Elaborar i desplegar un Pacte Local contra la Segregació Escolar del Municipi amb el suport de les forces polítiques i la comunitat educativa. Som al febrer del 2022, posem-nos-hi ja.

Finalment, també demanem responsabilitat i paraula al Departament d'Educació en el finançament de l'Oficina Municipal d'Escolarització. Caldria augmentar els 5.000 € anuals que hi destinaran, xifra que ens sembla irrisòria.