La CUP de Molins de Rei presenta públicament una proposta de ROM per avançar cap a una vila més participativa i transparent

En una roda de premsa realitzada el dilluns 21 de maig, la CUP de Molins de Rei hem presentat públicament una proposta de Reglament Orgànic Municipal (ROM) per tal que s'iniciï un debat entre la ciutadania i les forces polítiques, amb l'objectiu que la nostra vila avanci cap a un ajuntament més participatiu i transparent.

Des de la CUP, ja fa uns mesos vam iniciar el projecte de crear un ROM per a Molins de Rei. El Reglament Orgànic Municipal és el que regula l’organització i el funcionament de l’ajuntament i dels seus diferents òrgans, des de què se’n fa de l’acta d’un ple fins a les diverses vies de participació que tenen els molinencs per fer sentir la seva veu dins l’ajuntament. Amb això, esperem fer un pas endavant cap a un model de fer política més transparent i més participatiu.

 

De les 45 pàgines de la proposta de ROM creiem que els aspectes més importants són els següents:

 

  • Potenciar les noves tecnologies i Internet, penjant a la web municipal i fent arribar tant l’ordre del dia dels plens com les actes resumides a les entitats i organitzacions ciutadanes, així com a tota persona interessada, perquè creiem que el coneixement dels temes tractats i dels acords presos fomenta la participació ciutadana i, sobretot, la transparència.
  • Audiències públiques realment participatives, amb diversitat d’opinions, informació veraç i objectiva  i, sobretot, prèvies a que el ple municipal voti els pressupostos i  les ordenances fiscals. També podran ser sol·licitades per associacions de veïns, entitats ciutadanes o mitjançant la recollida de signatures, per tractar algun tema important. Juntament a això, creiem necessari fer pública la proposta de pressupostos municipals i ordenances fiscals amb suficient antelació per un correcte anàlisi, i mantenir un debat simultani tant dels pressupostos com de les taxes que els acompanyaran.
  • Crear i regular les Consultes Populars, com a eina per exercir una democràcia més directa i poder dur a terme les actuacions municipals de gran envergadura escoltant la veu dels ciutadans.
  • Donar forma als Grups de Participació Ciutadana i als Consells Sectorials, formats per persones i entitats d’un àmbit concret, que després d’un procés d’informació plural i de deliberació col·lectiva, prenen una decisió sobre un assumpte col·lectiu que afecta al municipi. Aquests òrgans generen un debat que permetrà l’ajuntament tenir en compte  nous arguments, així com apropar la política a la gent.
  • La Iniciativa Popular, com a eina per tirar endavant projectes organitzats des de la ciutadania tenint el recolzament logístic i, si s’escau, econòmic de l’ajuntament, ja que creiem necessària una ciutadania activa i emprenedora.
  • Utilització de les vies de comunicació de l’ajuntament (butlletí, etc) per donar a conèixer les vies de participació a l’ajuntament, acords presos i dames informació útil per la ciutadania.
  • Com a mesura de transparència, els grups polítics hauran de passar comptes dels ingressos provinents de l’ajuntament i les despeses, prèviament al debat de pressupostos. Així també, els regidors hauran de presentar una declaració d’interessos i de bens patrimonials juntament amb els familiars de 1r grau, tant a l’inici com al final de la legislatura.
  • Crear la figura del Síndic de Greuges de Molins, per defensar i vetllar pels drets i llibertats públiques dels ciutadans, supervisar les actuacions de l’ajuntament i investigar i atendre les  queixes que en rebi. 
  • Donar veu al ple municipal, i de forma reglada, a tota entitat o organització ciutadana que vulgui expressar-se en algun punt de l’ordre del dia o vulgui presentar una moció.
  • Fer constar en acta, que actualment no es fa, les intervencions ciutadanes en el torn de ‘precs i preguntes’, i assegurar en el proper ple una resposta motivada d’actuació per part del govern municipal.

 

El ROM és un instrument amb molt de potencial, pot donar a la gent veu on abans no n’hi tenia. I sabem que no serà fàcil, no interessa a tothom. A partir d’ara fem pública la nostra proposta, i organitzarem trobades per poder debatre amb la gent del poble i amb les entitats interessades tots aquests punts explicats, escoltar les necessitats i buscar cabuda a les solucions dins del ROM, per poder tenir una política més participativa i més transparent i, en definitiva, més pròxima.