La CUP demana un Pla de Viabilitat Tècnica que aposti de forma clara per la Biomassa

La planta de biomassa gestionada per Molins Energia arrossega un problema inicial que podríem qualificar d'excés d'optimisme. D'una banda, es va preveure un cost de la biomassa molt més econòmic del que després s'ha trobat al mercat. D'altra banda, es van fer unes previsions de consum energètic que no s'han adequat al consum real dels veïns del barri de La Granja. De fet, el consum és un 42%  inferior al previst en un primer moment.

Aquests dos factors són la causa principal perquè any rere any la planta gestionada per Molins Energia generi dèficit econòmic, que acumulat arriba pràcticament als 900.000 €.

En el ple del mes de gener l'equip de govern (CiU + PSC) portava dos propostes diferents en un sol punt. Un era sobre la tarifa que havien de pagar els usuaris del servei de biomassa (1) i l'altre un pla de viabilitat tècnic de la planta d'energia (2). La Candidatura d'Unitat Popular va proposar:

1)  La proposta de l'equip de govern era aplicar un increment mitjà d'un 7% en el preu de l'energia, que comportava un creixement d'un 9,9% del rebut als usuaris (Veïnat de La Granja). Amb aquesta pujada, s'equiparava el que pagaven els veïns d'aquest barri amb la resta de molinencs que tenen contractat gas natural. Per tant, aplicar un preu comú, basat en l'interès d'una companyia privada.

La Candidatura d'Unitat Popular hauríem votat a favor a aquesta pujada sempre i quan hagués anat associada a un pla d'estalvi en eficiència energètica que repercutís en una millora per a l'usuari, així com un pla de millora de la compra del recurs bàsic de la planta, la biomassa.

2)  No compartim el plantejament de portar un pla de viabilitat tècnic al Ple que no va acompanyat d'un pla de viabilitat econòmic financer o d'amortització. El mes de gener l'equip de govern va aprovar un pla tècnic sense tenir assegurada la seva viabilitat econòmica. Més enllà d'aquesta consideració de procediment, la Candidatura d'Unitat Popular apostem per la biomassa com a energia renovable, i en conseqüència, per la continuïtat de la planta actual. Valorem també molt positivament el fet d'apostar per la producció energètica local.

El pla de viabilitat tècnic aposta per la cogeneració, un sistema que considerem útil per a millorar el rendiment de la planta. Tot i això, la proposa es basa en el gas natural i nosaltres considerem que s'hauria de basar en una alimentació de biomassa o, en tot cas, de biogas. Per aquest motiu, vam demanar reiteradament a l'equip de govern que optés per demanar un pla alternatiu a organismes externs per a trobar solucions més respectuoses amb el medi ambient. D'aquesta manera, també evitaríem que en un futur, si econòmicament la biomassa no és prou rendible, acabem convertint un projecte innovador com l'actual en una planta de gas.

Posteriorment al ple municipal, el govern estatal ha eliminat les primes per la venda d'energia, cosa que fa inviable el Pla de Viabilitat Tècnica aprovat pel govern municipal. Caldrà doncs, tornar a elaborar un pla de viabilitat basat principalment en la biomassa com a principal subministrador de la planta.

Considerem que els usuaris han de deixar de ser simples receptors del servei i començar a  involucrar-se de mica en mica en la gestió de la planta de biomassa. Podria ser un bon pas per a debatre col•lectivament el model energètic que volem per a Molins de Rei.

La Candidatura d'Unitat Popular apostem per avançar en l'autonomia energètica basada en les energies renovables i en estendre el model a altres barris de la vila els propers anys.