Montserrat Roig, la memòria viva
El passat dimarts 14 de març, la CUP vam organitzar la presentació del llibre "Montserrat Roig, la memòria viva" al Casal Popular La Barrina davant una trentena de persones. L'acte, emmarcat en l'"Any Montserrat Roig", ha comptat amb la presència de Maria Plana i Anna Víctor de Som Països Catalans i amb l'autora del llibre, Aina Torres.
En primer lloc, ha presentat l'acte la regidora de la CUP Laura Munt, explicant que un any més hem volgut participar activament en la commemoració de la diada del 8 de març, Dia Internacional de les Dones Treballadores, amb un acte on també hi han col·laborat la plataforma Som Països Catalans amb la campanya "Any Montserrat Roig", la Xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans i, per descomptat, el Casal Popular la Barrina.
Tot seguit, ha parlat Anna Víctor sobre la campanya "Any Montserrat Roig", destacant també l'aniversari de les "vacances" d'Ovidi Montllor celebrat l'any passat arreu de l'extensa xarxa de pobles, viles i ciutats on té implantació la Xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans.
A continuació Maria Plana, de Som Països Catalans, ha explicat l'eix de la campanya "Any Montserrat Roig". Ferma defensora de la llengua catalana, que encara continua patint atacs i de l'antifeixisme amb la seua obra "els catalans als camps nazis". Maria Plana ha destacat la defensa de la lluita feminista que com a dona feia Montserrat Roig a tots els seus articles i llibres, la seva visió violeta, la reivindicació de les dones oblidades, el reconeixement des de la memòria col·lectiva, la defensa dels Països Catalans i la justícia social des d'una perspectiva d'esquerres.
Seguidament l'autora Aina Torres ha explicat que al llibre ens endinsa en la vida i l’obra de Montserrat Roig a través de la literatura, el feminisme, el periodisme i la memòria històrica. Escrit amb les seves pròpies paraules, documentada a l'Arxiu Nacional de Catalunya amb la seva última novel·la inacabada , inèdites cartes amb escriptors com Ovidi Montllor, Joan Brossa o Joan Fuster i entrevistes amb periodistes i escriptors sobre la influència de Montserrat Roig com Albert Om, David Fernàndez, Albert Palà, Carme Riera o Mònica Terribas, qui destaca una forta influència i discurs feminista, periodista que precisament escriu el pròleg del llibre.
Montserrat Roig va militar al PSUC, però allà la va desanimar el masclisme d'alguns militants d'esquerres. Va ser una de les primeres dones en presentar un programa de televisió i va ser censurada degut a la seva militància d'esquerres. Sempre va tenir la intenció de tornar la paraula a les silenciades pel franquisme, com ella deia "si hi ha un acte d'amor, és la memòria". Aina Torres va destacar que el feminisme va ser la ideologia que més l'havia reconciliat amb ella mateixa.
El resultat és un homenatge emotiu i una reivindicació necessària de la plena vigència literària, social i política d’una veu imprescindible. D'aquesta manera des de la CUP reivindiquem la figura d'una escriptora compromesa i una periodista brillant que va morir fa 25 anys.