[OPINIÓ] - ProuSal i la vergonya del Parlament de Catalunya

Article d'opinió de Josep Raventós, emès a Ràdio Molins de Rei en l'espai "La Raó del Regidor" aquest dimarts 20 de juny de 2017.

La setmana passada el Parlament de Catalunya votava i lamentablement aprovava, amb l’únic vot en contra de la CUP, no fer ús de la moratòria de l’abocament de residus salins a l’abocador del Cogulló. Aquest abocador, d’ús exclusiu vinculat a les explotacions mineres de Súria i Sallent, és l’abocador més gran de residus salins i el responsable de la salinització del riu Llobregat, del seu aqüífer i del mal gust de l’aigua de boca a Molins de Rei i a tots els municipis que ens abastem del Llobregat.

Existia una resolució judicial que impedia a Iberpotash continuar abocant residus al Cogulló, però el govern de JuntsXSi va portar a votació no exercir aquesta moratòria i deixar-la sense efecte. Els grups de JuntsxSi (inclosos il·lustres ex ecologistes com Raul Romeva i Lluís Llach i persones vinculades a la comarca com Anna Simó i Oriol Junqueras), CSQEP (la nova política, quina vergonya), d’altres diputats del PSC també del Baix Llobregat, ex alcaldes a qui els ha tocat explicar el motiu del mal gust de l’aigua als seus pobles i òbviament l’alcalde de la nostra vila, han cedit al xantatge de la multinacional que continuarà contaminant el nostre aqüífer i el nostre riu. El xantatge ha consistit en fer creure que l’explotació minera perillava si s’havia de donar un tractament diferent als residus. I un cop acceptat el primer xantatge (insistim, per una lamentable majoria del Parlament), ve el segon, sorgit curiosament el dia després de la votació, pel qual Iberpotash diu que la segona fase de la inversió prevista està vinculada a una segona moratòria a implementar a partir de 2019.

I lamentablement, això no ho solucionarem amb la Independència. Ningú podrà dir que és culpa de Madrid, ni culpa del Procés: això és culpa d’una vergonyant classe política que accedeix a xantantges inacceptables i que permet que el nostre territori, la nostra comarca i el nostre riu continuï sent el cul del país. Aquest és la vergonya de Parlament que tenim.