Ara i sempre, l'escola en català! Desobeïm la llei Castells

El Català està en perill. Només un 23,6% de baixllobregatins tenen el català com a llengua habitual, malgrat que més d'un 80% el sap parlar. Aquests darrers 15 anys, el català ha perdut mig milió de parlants usuals i només l'usen el 32 % dels que el saben parlar, fet que el converteix en una llengua amenaçada.

Rebem un nou atac contra la nostra llengua i contra l’escola catalana en l’estratègia recentralitzadora de l’Estat (governi qui hi governi). Una nova intromissió de la judicatura per tal d’imposar un model lingüístic i d’escola amb la voluntat de minoritzar la llengua catalana en tots els seus usos socials. L’Estat intenta imposar-se sobre el que és un ampli consens de país construït durant les darreres 4 dècades. Aquest model ha estat el garant de les competències lingüístiques i és avalat àmpliament per la societat catalana (per això només 80 famílies de 25 centres diferents han denunciat el model en els darrers 10 anys malgrat les grans campanyes dels partits com Ciutadans o dels grans mitjans de comunicació).

Aquesta sentència que ha revalidat el Tribunal Suprem, no es pot menystenir perquè el què fa és acabar de facto amb el model d’immersió lingüística. I el que no es pot fer, com d’alguna manera està suggerint el govern, és esperar que el govern central no intenti executar la sentència. Cal donar-hi resposta des de tots els àmbits.

Cal que el govern de la Generalitat es posi al davant d’aquest atac i no s'excusi darrere de l’autonomia dels centres educatius. Cal que el govern doni una resposta clara i doni el màxim de
suport als centres educatius i el professorat per evitar que hi hagi canvis que els obliguin a prescindir de la immersió lingüística i a considerar el català com a llengua vehicular d'aquests centres.

Per altra banda, i conscients de la situació de retrocés que viu la llengua cal que el govern català faci un pas endavant i actuï immediatament en l’àmbit de l’ensenyament. Cal un projecte lingüístic comú que vingui determinat en gran mesura pel mateix departament i no pels centres educatius. Per altra banda, cal que el català sigui la llengua vehicular a totes les etapes, des de l’Escola Bressol fins a la universitat, augmentar les aules d’acollida i baixar ràtios.

Finalment, caldrà que la societat catalana respongui a aquesta sentència des de tots els àmbits i racons. Per això animem a participar de la Vaga estudiantil del proper dijous 16 de desembre i de la manifestació unitària "Ara i sempre, l'escola en català" de dissabte 18 de desembre.

 

Per fer front a aquest nou atac cal un projecte lingüístic comú que vingui determinat en gran mesura pel mateix departament i no pels centres educatius.

Per això animem a participar de la Vaga estudiantil del proper dijous 16 de desembre i de la manifestació unitària "Ara i sempre, l'escola en català" de dissabte 18 de desembre.