Comunicat davant l’anunci de l'Ajuntament de que els primers habitatges a les Guardioles no seran de lloguer social

De 34 habitatges que construirà “Llar Unió”, vinculada a UGT, només 4 seran de lloguer social. Els altres 26 costaran uns 200.000€, molt lluny d’un preu “assequible” per qui realment necessita habitatge a Molins. Les “presses” justificades pel govern per cedir tants pisos a venta només ens fan pensar que és per poder entregar les claus setmanes abans de les eleccions Municipals del 2019.

Denunciem l’incompliment de l’acord fet públic pel govern de que tots els pisos serien de lloguer social, per fer baixar el preu del lloguer tant alt a Molins.

El passat 25 de juliol vam conèixer, a través de nota de premsa del govern de Joan Ramon Casals i Xavi Paz, que es construirà "la primera promoció de protecció oficial des de la construcció del barri de La Granja", a través d’una cooperativa vinculada a UGT: 34 habitatges dels quals l'ajuntament en disposaria de 8 com a contraprestació, dels quals 4 es destinaran als afectats per l’expropiació de Sant Pere de Romaní i només 4 a “necessitats socials”. Davant el compromís reiterat i públic de que tot l’habitatge públic seria de lloguer social, però veure que 26 seran de venta a uns 200.000€, preu inassumible per qui realment necessita habitatge assequible a Molins, des de la CUP de Molins de Rei volem fer les següents consideracions:

1- Lamentem l'incompliment de la promesa feta en precampanya electoral l'any 2015 on des del govern s'assegurava que es faria habitatge de lloguer social. Van prometre que l’habitatge de protecció oficial seria de lloguer i en la primera promoció, de 34 habitatges només 4 serien de lloguer i 26 de venta a preus de 200.000€, inassumibles per la majoria de molinenques que necessiten habitatge assequible i de forma urgent. No veiem que s'acabin les polítiques de "vendre el patrimoni".

2- Després de més de 6 anys de sociovergència i no haver construït cap habitatge de protecció social, ara venen les presses. Entenem que es busca deliberadament la foto de poder adjudicar claus de l’habitatge de protecció oficial (HPO) a pocs mesos de les eleccions de maig de 2019. Fer-se la foto ens costarà 26 habitatges de lloguer social menys per a tots els molinencs, que vendrà la cooperativa vinculada a UGT a canvi de fer la promoció ràpidament.

3- No entenem que pugui haver-hi cap motiu de pes perquè aquesta promoció sigui de venda i no de lloguer tal i com s'havia promès, i creiem que això compromet les generacions futures. Els pisos de venda a preu social passaran a propietat privada d’aquí uns anys, mentre que si són de lloguer social seguiran sent públics i permetent polítiques per regular el preu del lloguer a Molins. Si realment el motiu és que l'ajuntament no té prou finançament, que el busqui, però no ens podem permetre perdre patrimoni a canvi d’electoralisme amb el dret a l'habitatge.

4- No considerem "oferta d’habitatge assequible" ni "polítiques d'habitatge públic" uns preus que oscil·laran dels 180.000 als 200.000 euros. Molts molinencs no es poden permetre els actuals preus de lloguer, i molt menys poder pagar aquests preus tenint entre 36,000 i 40.000 euros estalviats (20% d'entrada). Les persones que podran comprar-los no són les que necessiten habitatge assequible.

5- Exigim que la resta d'habitatge propietat de l'Ajuntament sigui de lloguer social i no venta tal i com es va prometre.

6- Lloem la voluntat de resoldre la situació dels afectats per l’expropiació de Sant Pere de Romaní, una situació heretada ja des de l'any 2007.

7- Rebutgem el triomfalisme amb que s'expressa el govern en notes de premsa respecte l'acompliment del PAM i el Pla Local d'Habitatge. Repasant l'anàlisis fet per l'ajuntament al juliol passat sobre el PAM (http://www.molinsderei.site/participacio/wp-content/uploads/2017/07/PAM-2015-2019gov.pdf ), de 7 accions sobre habitatge, només es donen per aprovats en una: "Atendre totes les situacions en procés de desnonament per tal d'evitar la pèrdua de l'habitatge" (atendre no vol dir donar solucions); i parlen de "pimeres bases per tal de que les mesures per impulsar les accions siguin significatives i tinguin una certa estabilitat temporal" en:

  • "Desenvolupar les mesures contemplades en el Pla Local d'Habitatge" (fins al moment, no és cert en absolut).
  • "Promoure i iniciar els tràmits per a la creació d'habitatges públics de lloguer a les Guardioles, dins d'aquest mandat, per als col·lectius més vulnerables." (com hem vist fins ara, tampoc és cert).
  • "Crear línies d'ajut per a la rehabilitació d'edificis i habitatges a fi de millorar el parc d'habitatges, segons l'estudi de l'infrahabitatge durant aquest mandat" (cert que hi ha ajuts, amb un pressupost insuficient).
  • "Donar solució al reallotjament dels veïns del carrer de Sant Pere Romaní durant aquest mandat" (cosa que reconeixem que s'està fent i lloem que així sigui).
  • Finalment reconeixen que no s'ha fet res en "Estudiar la viabilitat de convertir el Patronat Local d'Habitatge en una fundació" i en "Promoure i iniciar els tràmits per a la creació d'habitatges públics de lloguer per a col·lectius més vulnerables a la plaça de la Llibertat o el carrer del Molí".

Aquesta setmana hem conegut, a través de notes de premsa i notícies als mitjans de comunicació, les següents informacions:

- Segons la nota de premsa de l'Ajuntament de Molins del passat 25/07/17 (http://www.molinsderei.cat/actualitat/noticies/signat-el-conveni-per-a-la-construccio-de-34-habitatges-protegits-a-les-guardioles ), fruit del conveni signat amb el sindicat  UGT, es construirà "la primera promoció de protecció oficial des de la construcció del barri de La Granja", 34 habitatges dels quals l'ajuntament en disposaria de 8 com a contraprestació, dels quals 4 es destinaran als afectats per l’expropiació de Sant Pere de Romaní i només 4 a “necessitats socials”.

- L’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, afirmava que “amb la firma d’aquest conveni es posa de manifest el compromís d’aquest govern en la construcció d’habitatge protegit” i recordava que “aquesta és la primera oferta d’habitatge assequible després d’una dècada d’estancament econòmic”. Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz, afirmava que “defensa la construcció d’habitatge de protecció oficial i que dotant habitatge protegit a un barri de nova construcció és una mostra d’aquest compromís”.

- Xavi Paz es va mostrar convençut que “des del consistori s’ha complert amb el Pla d’Actuació Municipal, que contemplava l’inici de la construcció del barri de les Guardioles el 2015”. Ajuntament té la intenció de que més de la meitat dels 650 habitatges siguin públics però, “per fer-ho possible, cal la intervenció de diversos actors que facilitin les polítiques públiques de l’habitatge al barri de les Guardioles”.

- També, segons informava el digital Viu Molins de Rei dijous 27/07/2017 (http://www.viumolinsderei.com/2017/07/27/els-primers-habitatges-del-barri-de-les-guardioles-seran-de-proteccio-oficial ), els preus dels habitatges oscil·laran entre els 180.000 i 200.000 euros i finalment, qui aconsegueixi el pis, haurà d’abonar el 20% de l’import durant la construcció dels habitatges, que finalitzarà a meitats de l’any 2019.

- El mateix alcalde Joan Ramon Casals assegurava en notícia apareguda el 11/03/15 (http://www.viumolinsderei.com/2015/03/11/el-53-dels-habitatges-del-nou-barri-de-les-guardioles-de-molins-de-rei-seran-de-titularitat-publica ) que "s’han d’acabar les polítiques de “vendre el patrimoni”. L’oferta d’habitatge públic serà en règim de lloguer o cessió en ús", i en notícia publicada el 27/01/15 (http://www.viumolinsderei.com/2015/01/27/lajuntament-posa-en-marxa-el-nou-barri-de-les-guardioles ), “el primer tinent d'alcalde Xavi Paz avançava durant la reunió amb els veïns de les Conserves que al nou barri de Les Guardioles s’ubicaran uns quants habitatges que seran propietat de l’Ajuntament i es cediran en lloguer social a mig o llarg termini. L’equip de govern vol desenvolupar en el nou barri polítiques d’habitatge que incideixen en el lloguer social.” 

Després de més de 6 anys de sociovergència i no haver construït cap habitatge de protecció social, ara venen les presses. Entenem que es busca deliberadament la foto de poder adjudicar claus de l’habitatge de protecció oficial (HPO) a pocs mesos de les eleccions de maig de 2019. Fer-se la foto ens costarà 26 habitatges de lloguer social menys per a tots els molinencs, que vendrà la cooperativa vinculada a UGT a canvi de fer la promoció ràpidament.