On està la regidoria de cultura?

Passats 16 mesos des de l'inici de la pandèmia pràcticament al mateix lloc: seguim sent dels pobles on menys es fa, on menys es tracta amb les entitats i on menys es pot gaudir de la cultura.

El govern sociovergent té una desídia i desinterès molt greu i preocupant sobre l'activitat cultural a la vila.

 

Comença a ser molt preocupant i greu la situació de paràlisi cultural en què es troba Molins de Rei des de fa gairebé dos anys. És clar que la pandèmia ha portat grans dificultats per a poder programar, facilitar i difondre activitat cultural a la vila. Però és inadmissible que, passat any i mig de l’inici del primer confinament, ens trobem pràcticament al mateix lloc: seguim sent dels pobles on menys es fa, on menys es tracta amb les entitats, on menys es pot gaudir de la cultura.

Ja fa temps que anunciem la desídia i el desinterès que el govern sociovergent i, en especial, la regidoria de cultura, té sobre l’activitat cultural de la vila. Els pressupostos del 2020 patien una retallada el 37,3% en activitat cultural. En el 2021 ens trobàvem aquestes partides totalment en blanc. Malgrat que el pressupost s’ha anat ampliant al llarg dels mesos, això no s'està veient traduït en activitat cultural a la vila. No són poques les entitats que s’han mostrat nervioses o incrèdules de la manca de resposta de la regidoria de cultura, sigui a instàncies o a correus electrònics.

Fins al punt en què, en el moment de redacció d’aquesta nota de premsa, 16 de setembre del 2021, a 8  dies de l’inici oficial de Festa Major, i amb algunes activitats ja inaugurades, els molinencs i molinenques encara no sabem quin serà el programa d’activitats: què es farà, com, amb quines limitacions…

Costa d’entendre com la regidoria de cultura ha sigut incapaç de preveure tots aquests fets. Aquest estiu s’han fet centenars de Festes Majors arreu del país, totes elles amb complicacions i especificitats derivades de la situació sanitària, però això no ha sigut excusa per no programar ni informar. A la Festa Major hi ha destinats 140.000 €, un pressupost igual que prepandèmia i que vam celebrar en el seu moment. Ara, però ens preguntem: a què aniran destinats aquests diners? Quin és el pla A del govern? I el pla B? O ho decidiran l’últim dia?

I no es tracta únicament de la Festa Major. Des de fa mesos moltes entitats culturals estan tenint problemes per rebre respostes a instàncies on demanen sota quins paràmetres es podran muntar activitats, o un mínim suport logístic per dur a terme activitats. L'administració hauria de ser un facilitador, ara més que mai, de la cultura popular. En canvi, s’opta pel mínim possible, mentre que altres regidories estan autoritzant activitats amb criteris molt més laxes.

Caldrà veure com es desenvolupa la Festa Major i quina valoració en fan els molinencs i molinenques. Però si no canvia molt la cosa, la regidoria de Cultura s'endú un suspens ben gros.

No són poques les entitats que s’han mostrat nervioses o incrèdules de la manca de resposta de la regidoria de cultura, sigui a instàncies o a correus electrònics.

A què aniran destinats els 140.000 € de Festa Major? Quin és el pla A del govern? I el pla B? O ho decidiran l’últim dia?

L'administració hauria de ser un facilitador, ara més que mai, de la cultura popular. En canvi, s’opta pel mínim possible.