Cicle de xerrades “Construïm solidaritat entre pobles”
12/06/2009
En aquests últims 3 mesos s’han realitzat 4 actes dins del Cicle de Xerrades Internacionalista, organitzat per la CUP de Molins de Rei, l’Ateneu Mulei i Endavant. També han col•laborat amb aquest cicle aportant ponents la Brigada Ali Primera, l’Intersindical-CSC i l’Escola Itinerant de Solidaritat.
Els que lluitem per l’alliberament nacional i social dels Països Catalans tenim clar que la nostra llibertat ha d’estar estretament lligada amb la lluita de les altres nacions i pobles del món. L’internacionalisme requereix que s’articulin lligams de solidaritat entre tots els pobles que lluitem contra el neoliberalisme i contra l’imperialisme.
Aquest cicle de xerrades ha estat centrat en els diferents processos d’alliberament que s’estan desenvolupant a l’Àmerica Llatina. Sovint els mitjans de comunicació occidentals ens presenten una visió molt distorsionada i manipulada de la situació en aquests països i per tot això creiem que era necessari conèixer de primera ma i a través dels seus veritables protagonistes com s’estan construint alternatives desde la base realment alliberadores.
Trencar doncs amb els topalls que ens imposen els grans mitjans de comunicació ha estat l’objectiu d’aquestes xerrades alhora que hem de prendre consciència que també des dels Països Catalans hem ser solidaris amb aquests pobles defensant políticament aquests projectes alliberadors.
Amb una assistència total de 60 persones el cicle ha comptat amb la presència de persones coneixedores de primera ma de les lluites que s’estan desenvolupant a Equador, Colòmbia, Bolívia i Veneçuela.
Víctor Morocho, representant de la Federación de Organizaciones Campesinas Indígenas y Negras del Ecuador (FENOCIN) va explicar que aquesta organització lluita pel manteniment i enfortiment de la identitat i tradicions de les organitzacions indígenes, camperoles i negres de l'Equador, la defensa de la terra i la sobirania alimentària, alhora que presionen al govern de Rafael Correa perquè continuïn aprofundint en el socialisme.
Luz Helena Ramírez, del Movimiento de Víctimas de Crimen de Estado de Colòmbia (MOVICE) va remarcar que només es coneix en general les accions que realitzen les FARC però va ressaltar que a Colòmbia existeix una impunitat total pels paramilitars, que en moltes ocasions tenen vincles directes amb el govern Uribe. Va recordar com a la dècada dels 80 van ser assassinats més de 5.000 càrrecs electes (diputats, alcaldes, regidors/es) d’un partit polític d’esquerres anomenat Unión Patriótica.
Representants de l’entitat de cooperació internacional Solidara van explicar, després de la projecció d’un documental sobre el racisme a Bolívia, com en aquest país s’està produint un autèntic canvi social a favor de la gran majoria de la població, que fins al moment vivien en una situació de pobresa absoluta i sense gran part dels seus drets culturals i socials.
Un membre de la Brigada Ali Primera de solidaritat amb Veneçuela va donar a conèixer com es va produir l’arribada al poder d’Hugo Chávez i quins avenços s’han produït durant aquests 10 anys. El brigadista castellonenc va enumerar els nombrosos projectes que s’han desenvolupat a Veneçuela en benefici de les classes populars en matèries com educació, sanitat pública, treball i en definitiva va explicar com en aquests anys l’autoorganització de la societat ha crescut exponencialment en un país on la democràcia participativa està cada cop més desenvolupada.