Acte unitari de l'esquerra independentista sobre com afecta la crisi a les dones

El dimecres dia 7 de març la CUP, juntament amb l’AJEIM i Endavant (OSAN) vam dur a terme a Ca n’Ametller una xerrada-taller sota el títol: Com afecta la crisi les dones? Per què el capitalisme és violència de gènere?

La xerrada, que acollí unes 25 - 30 persones, d’edats diverses, va anar a càrrec d’Elena Idoate, membre del Seminari d’Economia Crítica TAIFA i d’ Isa Garnika, Secretària  de la Dona de la CGT.

La trobada tractà d’explicar, sota el prisma de la discriminació de gènere, quina és la naturalesa del funcionament del sistema capitalista com a sistema de dominació i explotació de la classe treballadora i les classes populars. Es posà sobre la taula com des d’una dimensió laboral, de producció i social, Capitalisme i Patriarcat es retroalimenten i són la causa de la violència estructural que pateixen les dones, sobretot en temps de crisis econòmiques i retallades salvatges al sistema públic: sous més baixos pel mateix lloc de treball, feines precàries, infravalorades, major temporalitat i contractació a temps parcial; les dones com a mà d’obra barata al servei de les necessitats del capital i com a mà d’obra gratuïta i invisible pel que fa al seu paper en les tasques reproductives, necessàries per a la vida: treball a la llar, cura dels infants i dels avis, etc.

La crisi, necessària per a la supervivència del Capitalisme, és una excusa per retallar drets socials i laborals i acumular el poder econòmic en mans d’uns quants ( veure exemple de les “fusions” de caixes i bancs ). La classe treballadora i especialment les dones estan pagant les conseqüències del desmantellament del Sistema Públic principalment pel fet que el treball reproductiu que assumia l’estat tornarà a ser assumit gratuïtament per les dones ( suspensió dels ajuts en cas de persones a càrrec – Llei de la Dependència ), que hauran de tornar a la llar i abandonar el lloc de treball, o bé combinar les 2 tasques de manera precària: augment de la dependència cap al marit i impossibilitat d’emancipació, augment de la violència de gènere a les llars, creixement de la prostitució com a sortida a la precarietat, etc.

Finalment es donaren unes pinzellades dels punts més virulents de la nova Reforma Laboral aprovada pel govern del PP aquest 2012: com la nova reforma laboral afectarà els i les joves especialment, però també les dones i homes treballadors; apunts acompanyats de dades aclaparadores com la potestat de l’empresa a modificar els horaris laborals sense necessitat de justificació, la bonificació als empresaris que contractin joves amb salaris irrisoris i amb un període de prova d’un any amb acomiadament lliure, o la prioritat dels convenis d’empresa per davant dels sectorials.

Per últim, es va donar peu a un debat on van donar-se diverses opinions sobre la vaga general prevista pel dia 29 de març, sobre si cal cercar noves formes de protesta, o experiències personals sobre acomiadaments i discriminació vers les dones en llocs de treball (acomiadament per ser dona, per ser dona embarassada o en permís de maternitat).

 

Us adjuntem a continuació el Llibret Dona i Crisi, editat per Endavant (OSAN), i que va ser repartit durant l'acte.