La CUP dóna suport a les reivindicacions dels treballadors de l'Ajuntament
Totes les forces sindicials de l'Ajuntament han defensat una moció unitària al ple municipal per reivindicar un canvi de rumb al govern municipal en la gestió del personal. La sociovergència vota en contra la moció, que no prospera.
Les 5 forces sindicals representades a l'Ajuntament de Molins de Rei (CGT, CCOO, UGT, SFP i SPPM.CAT) van consensuar una moció contra les polítiques de personal del govern municipal (CDC+PSC), que va ser defensada a la sala de plens pels mateixos treballadors i per la CUP, ERC, MC i IxMdR-MES, i que va ser rebutjada amb els vots en contra de CDC i PSC.
La CUP va donar suport a una moció especialment contundent amb la política de personal de l'equip de govern, que haurà de suar de valent per tornar a recuperar al confiança dels treballadors de la casa. És una moció unànime dels sindicats i necessita una resposta immediata en forma de rectificació per part del govern. La CUP comparteix els quatre punts d'acord sotmesos a votació i recalca que és molt greu que els sindicats hagin de plantejar a través d'una moció la necessitat de recuperar la negociació col·lectiva com a eina de solució de conflictes.
La CUP vol fer referència explícita a alguns dels aspectes que tracta la moció:
En primer lloc, la creació de dos nous llocs de treball del Grup A1 nivell 24 amb un salari que pot arribar a superar els 60.000 euros anuals i un altre que no quedarà massa lluny dels 50.000. És indecent. Aquests dies la CUP ha demanat per activa i passiva a l'equip de govern una justificació d'aquesta mesura i totes les explicacions han estat inconcretes, dèbils i sense respondre a una voluntat conjunta de tots els membres de l'equip de govern. Però com que tots han defensat la mesura, tots en són responsables.
La CUP ha escoltat atentament les explicacions del govern i considera que no hi ha cap necessitat de crear aquests càrrecs, justificats per la "necessitat de millorar aquestes àrees". La CUP intueix que se seguirà un procés de promoció interna per ocupar-les, tot i que el govern ha estat incapaç de confirmar-ho en les darreres setmanes. La CUP formula les següents preguntes: s'ocuparan a través d'un procés de promoció interna? El govern ja té decidides les dues persones que ocuparan aquestes places? Aquestes dues persones coincideixen amb els noms que corren aquests dies entre els treballadors de l'Ajuntament?
L'equip de govern considera que la figura d'un coordinador de l'àrea d'economia i finances és la figura laboral més urgent per al bon funcionament de la plantilla, però simultàniament, omet la necessitat de disposar de més treballadors en àmbits tan diversos com la brigada municipal, l'oficina municipal d'habitatge o l'àrea de serveis socials, per citar alguns exemples. És a dir, en lloc de reforçar la base, l'equip de govern aposta per un sistema de piràmide salarial invertida. I els nous càrrecs no només dupliquen funcions amb el catàleg ja existent a dia d'avui de l'ajuntament. Justament, a l'àrea d'economia i finances compta amb un càrrec polític de confiança que cobra 52.000 euros l'any per dirigir l'àrea equivalent d'economia i serveis generals de l'Ajuntament. L'equip de govern preveu eliminar la plaça d'aquest càrrec eventual? La proposta del govern és mantenir un càrrec de confiança per motius polítics i suplir la seva tasca amb un treballador de l'Ajuntament? Si és així, el càrrec de confiança quines tasques assumirà? Treballarà directament pel partit?
Mentrestant, el govern continuarà sotmetent la part baixa de l'escala salarial a dependre de contractacions externes a través de contractes d'obra i servei i de plans d'ocupació que incompleixen les xifres marcades pel mateix conveni laboral del consistori. La moció parla de «doble escala salarial» amb tota la raó del món i la CUP considera que resoldre aquesta situació hauria de ser la prioritat indiscutible a l'hora d'afrontar el debat del capítol 1 de personal en el debat pressupostari. Quants anys més pensa l'equip de govern tirar endavant en base a la precarietat laboral de la plantilla que està externalitzada? Un any més, la CUP lamenta que en el debat de pressupostos no puguem incidir en les condicions laborals del conjunt de treballadors municipals, ja que pel camí perdem els que estan a nòmina d’aqualia, de saba, de moix o de set i tria, per posar-ne alguns exemples, malgrat dependre dels diners del pressupost municipal.
Un altre dels punts que exposa la moció fa referència a la partida de 88.000 euros del pressupost destinada a les retribucions de complements de productivitat, que són arbitràries i sense criteris aparents en els decrets d'alcaldia signats en els darrers mesos més enllà de frases com «haver demostrat una aptitud molt positiva» o un «grau d'interès, iniciativa i especial rendiment», molt difícils de fiscalitzar des de l'oposició i des dels mateixos sindicats de la casa. Aquest model, lligat també al d'hores extres per fer front a les mancances de la plantilla, compta amb el més sincer rebuig del grup municipal de la CUP.
I òbviament, la CUP vol recordar que el cost de l'estructura política de l'Ajuntament de Molins de Rei podria reduir-se considerablement, tal i com ja vam proposar al ple del mes de juny, amb una reducció de despesa que s'enfilaria als 200.000€/any i que no ha estat atesa per l'equip de govern actual.
La CUP vol agrair als sindicats l'esforç per consensuar el text, l'encert i la valentia de presentar la moció i reiterar el suport a les reivindicacions dels treballadors municipals enversa la política de personal del govern sociovergent.
Les 5 forces sindicals amb presència a l'Ajutnament de Molins de Rei s'han unit en una moció unitària contra les polítiques de personal del govern sociovergent.
La CUP dóna suport fil per randa al contingut de la moció, que no prospera pels vots en contra de CiU i PSC.
El govern ha creat dos nous llocs de treball de la part alta de l'escala salarial de l'Ajuntament i no ha solucionat la manca de personal en àmbits com la brigada, els serveis socials o l'habitatge.
La plantilla de l'Ajuntament continua treballant en funció d'una doble escala salarial segons si els treballadors estan adscrits a un servei de gestió directa o a un servei externalitzat.