El govern es queda sol amb l'aprovació del PAM
La CUP vota en contra la proposta de Pla d'Actuació Municipal presentat pel govern en no recollir els principals eixos polítics de transformació de vila del programa polític 2015-2019.
La CUP vota en contra de la proposta de PAM de l'equip de govern, un document que l’equip de govern va enviar-nos en el seu format definitiu 30 hores abans del ple i del qual ja coneixíem la seva estructura bàsica des de finals de desembre.
El PAM 2015-2019 és un document que la sociovergència local ha trigat 4 anys i mig a portar al ple, atès que en el mandat anterior van optar per obviar-lo malgrat les demandes reiterades de la gran majoria dels grups polítics de l’oposició. Ens el presenten després de dur a terme un procés de participació, un altre dels forats negres del mandat entre Convergència i Socialistes de 2011 a 2015. Per tant, atenent el context, lamentem haver trigat pràcticament 5 anys a poder debatre en un ple les principals línies d’acció política del govern municipal i celebrem que, després de les darreres eleccions, hagin decidit canviar el seu propi rumb.
El què no canvien, però, són els continguts. El PAM s’estructura en els mateixos 4 eixos que Convergència i el PSC van pactar per formar govern el juny de 2015 i que donaven continuïtat al mandat anterior. De fet, l’únic que canvia és l’afegitó de la paraula buida de contingut “emprenedoria” al primer eix sobre economia.
Des del desembre fins al dia abans del ple el govern ens ha presentat un document en constant evolució. Però el què podria ser una virtut, en aquest cas, s’assembla més a un cúmul de mancances. L’exemple més clar, probablement, és la distinció fallida entre objectius i accions plantejada inicialment amb reiteracions absurdes i suprimida en el document definitiu davant la incapacitat de construir un document homogeni. Ens sorprèn, i ho diem sincerament, en una administració capaç de fer un quadre de comandament per fer un seguiment de totes les àrees en clau interna i que en aquest cas no ha tingut capacitat de plantejar objectius concrets, millores per assolir-los i fiscalitzar de forma continuada la feina feta.
Això, malauradament, són elements fallits d’aquesta proposta de PAM, que recull accions concretes i avaluables i accions genèriques i no justificades. Per exemplificar-ho, una acció és: “Portar a aprovació un Reglament Orgànic Municipal”, una acció que celebrem, però no sabem amb quina finalitat es crea, ja que no queda explicat enlloc. Temem que quan el govern enviï un resum del PAM aprovat a les cases del municipi bona part dels vilatans es pregunti què és i de què servirà. Algunes accions considerem que no comporten una acció política i d’acció de vila i que no acabem d’entendre què hi fan al document. Pot ser el cas del canvi d’ubicació del Punt Jove o el que diu “complir amb els objectius de previsió de tresoreria”, que intuïm que és un objectiu compartit pel conjunt d’administracions públiques i privades d’arreu del món.
N’hi ha d’altres que són un brindis al sol, una declaració de desitjos com “aconseguir que el jovent i aturats tinguin iniciatives emprenedores”, sense assenyalar de quina manera l’ajuntament contribuirà a aconseguir-ho de forma concreta. Com ho podrem fiscalitzar des de l’oposició? I en alguns casos, també, trobem a faltar elements que ja es fan o que sabem que es faran i que sembla que no se’ls vol donar pes polític, com la majoria d’accions debatudes en els darrers mesos a la Taula Local de l’Habitatge.
Com és obvi, però, no valorarem la proposta de PAM només en termes tècnics, sinó essencialment polítics. I el document, que fa un recull final de més de 200 propostes, continua sent fluix al nostre parer, ja que no planteja suficients elements ni eines per encarar una transformació de vila potent al servei de les classes populars i treballadores de Molins.
La manera de fer el PAM contribueix a explicar una de les diferències notòries polítiques entre el govern i la CUP: la participació ciutadana davant l’apoderament popular. Conceptes que no són contradictoris per si mateixos, que quedi clar.
L’elaboració del PAM ha seguit els següents mecanismes: Acord de govern - Adaptació de l’acord de govern per al PAM - Explicació pública de la proposta de PAM - Participació individualitzada i descontextualitzada de 400 vilatans - Recull de propostes aleatòries, rebudes en funció de la dèria personal de cadascun dels participants i no dels debats col·lectius - Feina carregada de paciència per descartar o seleccionar propostes - Proposta de PAM poc retocada sense cap espai on els vilatans hagin pogut posar en qüestió o proposar les línies d’acció política de l’Ajuntament de Molins de Rei d’aquest mandat.
Per a la CUP aquest és un procés de participació clarament fallit, malgrat les bones intencions de les persones que s’han desplaçat a una urna o han enviat la seva proposta per la resta de canals oberts per fer-ho possible. Continuem defensant la democràcia directa que ha brillat per la seva absència en els darrers 4 mesos i que no apareix en el document presentat pel govern, com a mínim, de la interpretació que nosaltres en fem.
Trobem a faltar eixos polítics centrals per a la CUP com el cooperativisme, l’auditoria del deute, un programa de remunicipalitzacions, un compromís molt més ferm en matèria de desnonaments i de modalitats alternatives d’accés a l’habitatge, un canvi en el model de mobilitat de la vila o les accions municipalistes en clau de construcció de país. I, per damunt de tot plegat, trobem a faltar el pla de xoc social, element clau durant la darrera campanya electoral. Hi ha accions d’habitatge, d’ocupació, de gènere, però no detectem al PAM una resposta col·lectiva, un plantejament comú, potent i eficaç que ajudi a millorar i dignificar la qualitat de vida de les classes treballadores i populars de Molins de forma substancial.
D’altra banda, volem explicar el paper de la CUP en el debat sobre el PAM. Atenent a totes les impressions inicials, a la distància entre el document presentat al mes de desembre pel govern i el nostre programa polític, vam determinar exposar el nostre punt de vista al govern i, si aquest ho considerava oportú, fer arribar algunes propostes en àmbits diferents en què pensàvem que les nostres aportacions podien ser tingudes en compte pel mateix govern. En tot moment ja vam avançar que fèiem les propostes en funció del document presentat i per posar en valor algunes accions o per proposar-nes de noves que ajudessin a millorar Molins els propers anys, però també en tot moment vam explicar que l’acceptació o no de les nostres propostes no influiria en el sentit de vot del nostre grup municipal en el ple d’abril.
FInalment, el dia abans del ple un càrrec de confiança del govern va enviar-nos un correu electrònic anunciant que el govern havia acceptat algunes de les propostes fetes i n'havia rebutjat d'altres, sense afegir cap motivació ni justificació en la presa d'aquesta decisió. Entre les propostes acceptades la CUP celebra les 4 accions de política animalista, tot i estar adaptades i ser una tria poc valenta de les 9 accions proposades en les reunions prèvies al ple, ja que el govern no havia previst aplicar cap acció animalista en el document de PAM inicial. Una altra mesura, la creació d'una comissió per fer un seguiment dels serveis municipals externalitzats i de gestió directa, ja ha estat aprovada pel mateix ple. N'hi ha d'altres que el govern ha incorporat i que al CUP vetllarà per què s'executin aportant el seu granet de sorra en àmbits com la gestió de l'aigua, de residus, en energia, en cultura i joventut, en espai públic, en mobilitat, en esports o en transparència.
La CUP també ha demanat a l'equip de govern que abandoni la pràctica de presentar documents provisionals 10 dies abans del ple a la premsa, un fet incomprensible, innecessari i irresponsable.
El govern no aconsegueix cap suport dels partits polítics de l'oposició en l'aprovació del Pla d'Actuació Municipal.
La CUP vota en contra el PAM perquè no recull els principals eixos polítics de transformació de vila: democràcia directa, municipalitzacions o un pla de xoc social.
El document definitiu incorpora algunes propostes de la CUP en serveis municipals, accions animalistes, gestió de residus, cultura i joventut o polítiques energètiques.
El PAM 2015-2019 és una proposta fluixa i conservadora que ha comptat amb un fallit procés de participació.