El govern municipal aprova els comptes del 2009 malgrat que continuen les irregularitats
16/01/2011
El passat dimecres 12 de gener de 2011 es va realitzar la Comissió Especial de Comptes, on els partits del govern (IiE, ERC, CiU) van aprovar el Compte General del 2009 malgrat l’informe desfavorable de la interventora municipal.
El 29 de juny de 2010 la interventora va redactar l’informe número 32 en el qual informava desfavorablement ja que havia detectat moltíssimes irregularitats en la gestió econòmica i de contractació.
Des de llavors el govern municipal assegurava que s’estava treballant per solucionar aquesta situació. El 15 d’octubre era el termini legal que tenen els ajuntaments per presentar les comptes de l’any anterior. L’Ajuntament de Molins de Rei se l’ha saltat i la Generalitat ens podria retirar les subvencions per l’any 2011.
Veure informe d'intervenció número 70 (21 de desembre de 2010)
Veure informe d'intervenció número 32 (29 de juny de 2010)
En l’informe número 70 de la Intervenció Municipal, de data 21 de desembre de 2010, es torna a informar desfavorablement ja que la documentació és incompleta.
En aquest informe es torna a denunciar la manca de mitjans que pateix la Intervenció Municipal per efectuar les seves tasques de control. Concretament diu: “Es tracta d’una administració on es produeixen nombroses actuacions irregulars en diversos àmbits, que evidentment dificulten l’exercici de les tasques d’intervenció. Les deficiències organitzatives de l’Ajuntament no exoneren a la Intervenció d’exercir les seves funcions amb la deguda diligència, però evidentment es fa necessari posar de relleu constantment les dificultats i els impediments existents per desenvolupar la tasca legalment assignada si l’Ajuntament de Molins no dota a la Intervenció Municipal dels mitjans i de l’estructura tècnica necessària i proporcional a la dimensió de l’Ajuntament i a la problemàtica que genera la pròpia administració municipal, com a conseqüència de les seves notòries deficiències organitzatives, de contractació, jurídiques i procedimentals ja esmentades en nombrosos informes i notes d’observacions de la sotasignant.
En aquest informe es tornen a denunciar deficiències com:
“Quant a l’organització administrativa no s’han afrontat millores de fons per dotar a l’Ajuntament d’una articulació dels recursos, especialment en els àmbits econòmics i jurídics, que permeti la generació dels contractes i procediments necessaris pel funcionament ordinari de l’Ajuntament i una distribució equitativa i racional de les càrregues de treball que elimini els “colls d’ampolla” de l’organització.”
-
“Respecte de l’estat de la Contractació Municipal ja es va manifestar a l’Informe 57/2009/GVC la situació en què es trobaven molts dels contractes de l’Ajuntament de Molins de Rei, que havien exhaurit la seva vigència i que no s’havien tornat a adjudicar de nou. Fins a la data no s’han resolt les mancances detectades en el compliment de la normativa de contractes del sector públic, havent-se aprovat únicament alguns plecs; per tant, es manté l’encadenament de contractes menors per atendre determinats serveis municipals que s’han de continuar prestant, amb les dificultats de fiscalització que això comporta per la Intervenció, que ha d’informar d’aquests extrems”
“Pel que fa a l’aspecte referit a la situació de l’òrgan interventor, fer esment que des del mes de juliol fins a la data actual el suport a la Intervenció municipal ha estat del tot insuficient, i en ocasions s’han produït conductes contràries al bon funcionament d’aquest servei municipal de control intern.”
En la reunió va haver-hi bastants moments de tensió ja que el regidor Enric Franch (IiE) es negava a donar la paraula a la Interventora perquè aquesta es pogués defensar de les acusacions que havia fet el regidor.
Des de la Intervenció Municipal van assegurar que les relacions amb el regidor Enric Franch i el Director de l’Àrea d’ESG no existien i que es comunicaven directament amb Alcaldia des de feia uns mesos.
Tot plegat demostra, com 7 mesos després del primer informe desfavorable, que el govern municipal no ha aconseguit posar ordre al desgavell que pateix l’àrea de contractació i econòmica de l’Ajuntament. Tampoc s’han posat mitjans per solucionar-ho i es continua obstaculitzant la feina de control de la interventora municipal.
La situació només es pot qualificar de molt greu ja que han passat molts mesos i encara continuen existint moltes irregularitats. El més greu de tot considerem que son els tics antidemocràtics que tenen alguns regidors del govern a l’hora d’obstaculitzar la tasca dels funcionaris que han de controlar la gestió econòmica de l’Ajuntament.