El Ple rebutja la proposta de la CUP de fer una nova política de publicació de butlletins
A la Candidatura d’Unitat Popular de Molins de Rei (CUP) creiem que la política informativa d’un ajuntament s’ha de centrar en informar als vilatans i vilatanes quins serveis s’ofereixen i com accedir-hi, i no ha de ser una eina de propaganda al servei de l’equip de govern: “Ha d’informar als vilatans i vilatanes de quins serveis poden disposar, dels projectes, equipaments o de l’obra realitzada –tot i que breument i sense ‘autocomplaença’-, però també ha d’ajudar a potenciar el teixit associatiu de la Vila”.
És per això que vam presentar al passat ple una moció –que porta per nom “Per una política de publicació de butlletins al servei de la Vila”- en la que es critica el percentatge de l’espai destinat a l’alcalde en particular (al penúltim número del Casa de la Vila sortien fins a 20 fotografies de l’alcalde), a l’obra de l’equip de govern i als grups polítics, de manera que es considera que amb una publicació trimestral de menys pàgines es pot cobrir la informació necessària, reduïnt costos destinats a propaganda. Això sí, es demana que la periodicitat sigui constant, i no com la d'aquest any, en la que fins ara ha sortit un número (gener / febrer) i ara se'n publicarà un altre.
L’equip de govern va votar-hi en contra, igual que el PP, mentre que el PSC va dir que estava d’acord amb 4 dels 9 punts proposats (4, 5, 8 i 9) i en contra dels altres 5, “tot i que en el fons hi estem d’acord”.
Els punts proposats, que des de la CUP es va demanar votar per separat, són els següents:
1- Reduir el Butlletí Casa de la Vila a 16 pàgines en comptes de les 24 actuals.
2- Publicar 4 números a l’any del Casa de la Vila.
3- Eliminar l’espai de la salutació de l’alcalde i mantenir l’espai dels portaveus dels grups municipals.
4- Ampliar fins al 50% l’espai dedicat a informació dels serveis que ofereix l’ajuntament o d’altres administracions, que puguin ser d’interès pels vilatans i vilatanes.
5- Dedicar 1 pàgina en cada número per donar a conéixer una entitat de la vila.
6- Crear una comissió amb representació de tots els partits polítics i el Director del Casa de la Vila que es reuneixi abans de cada número i decideixi consensuadament el contigut del Casa de la Vila seguint sempre els criteris fixats en el punt 1,2,3,4 i 5.
7- L’ajuntament no podrà editar cap publicació explicant l’obra de govern municipal, tal i com s’ha fet en tots els períodes preelectorals recents.
8- Qualsevol altre publicació municipal (no s’inclouen aquí els típics fullets informatius de cursets, activitats,…) que no sigui el Casa de la Vila haurà de ser aprovada pel Ple Municipal abans de la seva edició.
9- Comunicar aquests acords a tots els mitjans de comunicació locals.
El regidor de la CUP, Àlex Maymó, va voler deixar molt clar també que “estem en contra del butlletí preelectoral pagat per tots els ciutadans, ja que cada partit té els seus propis mitjans per difondre el que ha fet al llarg de la legislatura. A més, amb l’increment retribucions aprovades recentment, tindran molts més diners per explicar tot el que creguin”.
ERC-AM va defensar el seu no al.legant “temes formals, ja que la política comunicativa de l’Ajuntament no s’ha de tractar a un ple, sinó que se n’ha de parlar primer a la Junta de Portaveus”, mentre que CiU va estar d’acord només en que s’ha de “reflexionar”. L’alcalde Ivan Arcas, d’Iniciativa i Esquerra, va dir que el Casa de la Vila és “institucional”, ja que fa uns anys van voler informar sobre associacions i es van trobar amb la “forta oposició dels mitjans de comunicació, motiu pel qual, en aquell moment, l’Ajuntament va decidir anar a un model institucional. No som originals, però en aquesta publicació institucional ha de parlar màxim responsable municipal, que no ho fa com a membre d’un partit, i si el Casa de la Vila explica els serveis i activitats i jo hi vaig a totes, doncs no és soprenent que aparegui a moltes fotos. Pel que fa a la memòria de l’equip de govern abans de les eleccions, l’Alcalde ho va justificar dient que “tots els Ajuntaments ho fan”. El regidor del PP es va limitar a dir que no entenia “el punto 8”.
L’Àlex va respondre que pel que fa al tema fotos “creiem que que s’ha de cuidar no sempre surti l’alcalde, ja que també es pot cobrir una notícia fent-se’n d’altres” i sobre el punt del butlletí preelectoral “que ho fagin als altres ajuntaments no ens és suficient. Si parlem de recuperar la il.lusió de la gent en la política aquests temes són importants, ja que molta gent pensa que és simplement propaganda”. Per últim, sobre el comentari del regidor d’ERC-AM, l’Àlex li va contestar que “això queda molt bé dir-ho, però fa més d’una setmana que vam presentar la moció, hi ha hagut Junta de Portaveus i no se’ns ha dit res de parlar sobre això”.
Com es preveia, la discussió en aquest ple es va produir a tres mocions. La primera, la ja comentada. La segona va ser la de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Molins de Rei, en referència a les emissions de TV3 al País Valencià, en la que es demanava donar suport a un acord entre els governs del Principat i del País Valencià per tal que es puguin veure TV3 i Canal 9 a ambdós territoris, a demanar al Govern de la Generalitat de Catalunya a fer tot el possible perquè el procés quedi arxivat i l’ACPV quedi sense càstig”.
La CUP hi va votar a favor de la moció i va recordar que “és increíble que un govern no potenciï la llengua pròpia del País Valencià, sobretot tenint en compte que la situació a València ciutat indica que l’ús del català està sota mínims". I tot i que a altres municipis més petits de l’interior la situació és diferent, "no podem ser gaire optimistes”. El portaveu del PP va parlar en un to i amb unes formes que van provocar que li cridessin l’atenció el seu homòleg del PSC, Xavi Paz, i l’alcalde. Tots els grups hi van votar a favor, excepte el PP, que ho va fer en contra.
La tercera moció objecte de gran debat va ser dels Grups Municipals d’IiE, ERC, CiU i la CUP, “Som una Nació i diem Prou. Tenim el dret de decidir sobre les nostres infraestructures”.
El Ple de l’Ajuntament va aprovar amb el vot a favor dels grups que la van presentar i amb el contrari de PP i PSC, el traspàs a la Generalitat de la gestió de la xarxa de rodalies, apostar per un model de transport públic, exigir la publicació de les balances fiscals i exigir que la Generalitat de Catalunya recapti i gestioni tots els nostres impostos.
El portaveu de la CUP va valorar positivament que la mobilització vingui de la societat civil i va després de dir que "la gestió de les infraestructures és de desastre rere desastre" també va dir que des de la CUP també es critica "que s'hagi prioritzat un tren com el TAV, que és mediambientalment agressiu i que beneficïa la poca gent, en comptes d'haver potenciat una xarxa de rodalies que seria molt més útil per a la majoria de la població, i que és més sostenible que construir més i més autopistes i carreteres". L'Àlex va recordar les protestes dels moviments socials i ecologistes que ja fa temps es van posicionar en contra del TAV i que van ser titllats d'anar "contra el progrés" i va explicar que a un mitjà alternatiu com 'La Directa' la CGT va publicar fa 3 ó 4 anys un estudi en el que es deia que hi hauria molts problemes amb el TAV".
Des de la CUP es considera que tot el seguit de desgavells i política de l'Estat envers el Principat ha fet finalment reaccionat la societat civil i es lamenta que, un cop més, els mitjans majoritaris tractin aquest tema en funció dels interessos "dels partits polítics amb els que es troben més propers". Per últim, la Candidatura es pregunta "qui pot estar en contra d'un concepte tan democràtic con el Dret a Decidir". Davant la pregunta del regidor del PP al de la CUP “si ud governara qué haría?”, l’Àlex va contestar que “la nostra proposta és centrar les inversions en recolzar els mitjans i les xarxes que utilitzen el 95% de les persones, és a dir, en el servei de rodalies".Va haver-hi una darrera moció d'IiE, amb motiu del Dia Internacional contra la violència vers les dones, en la que es defensava l'informe Romeva, aprovat recentment pel Parlament Europeu. Aquesta moció va ser aprovada per unanimitat i sense necessitat de debat.
Pel que fa a la resta del Ple, aquí teniu els punts més destacats, diferenciats en funció del vot de la CUP:
A FAVOR
· Aprovació de la revisió de preus del servei públic de la deixalleria per l’anualitat 2008.
· Aprovació de la pròrroga de la concessió de la gestió del CEAL Can Santoi a l’Associació Catalana de Colònies fins a l’aprovació de la nova concessió.
· Aprovació del Manifest 25 de novembre, Dia internacional contra la violència envers les dones, 2007. Es fa referència que s’està treballant un projecte de llei sobre aquest tema. Sobre aquest punt, l’Àlex Maymó va demanar “dedicar recursos en educació. Les lleis estan molt bé, però si no anem a l’arrel del problema, no el solucionarem”.
ABSTENCIÓ
· Aprovació del préstec a concertar amb la Caixa de Catalunya, per inversions 2007, inclòs dins del Programa de Crèdit Local de la Diputació de Barcelona; i de la subvenció concedida per aquesta Diputació, destinada als interessos del préstec.
· Modificació de contracte pel canvi de sistema de recollida al mercat (s’amplia el número de recollides degut a la forta olor dels residus orgànics).
º Aprovació de la liquidació parcial de les obres de l’aparcament del Mercat (1ª Fase), amb un increment de 226.374,09€ sobre el previst inicialment. Aquesta primera fase inclou l’enderroc de les estructures i l’estabilització de la façana, però per a una segona fase queda la part del parking. Al llarg d’aquest punt, es va comentar la possibilitat que el proper 4 de Desembre vingui a Molins de Rei la ministra espanyola d’habitatge, Carme Chacón, i que signi l’aprovació de la subvenció del milió d’euros que queda pendent de fer-se efectiva per part del govern estatal per a realitzar les obres de reforma del Mercat.
Precs i preguntes
Per últim, es va acabar amb els precs i preguntes dels diferents grups. Dins d'aquest apartat, primer l'equip de govern respon les preguntes fetes al ple anterior. Les fetes a la CUP són les següents:
- Sobre la contractació de la tècnica en participació ciutadana, el regidor Enric Franch va dir que no es va crear cap lloc nou, sinó que es va optar per una contractació laboral per obra o servei, i que per això no tenien l'obligació d'informar els sindicats. També va comentar que van optar per consultar al Col.legi de Politòlegs i Sociòlegs -ja que van considerar que així tindrien els millors candidats- en comptes de fer una oferta pública (tot i que una cosa no té perquè treure l'altre) i per aquest mateix motiu només van deixar un dia per a presentar sol.licituds. Pel que fa a la pregunta de si la gent podria pensar que es contracta personal 'a dit', l'Enric Franch es va limitar a dir que "no entenem l’enunciat de la pregunta" (sic).
- Sobre l'estat dels equipaments del barri del Canal, el regidor Víctor Puntas va comentar que "no puc acceptar que es digui que estan en estat lamentable", tot i que va reconèixer que hi ha un problema estètic. Va dir que de "bon rotllo" (comentari que es podia haver estalviat perfectament) no entenia on volia anar a parar la CUP, ja que a la Junta de Portaveus no havia preguntat sobre el tema, i el va acusar de "fer partidisme, quelcom que tant critica el seu partit". Bon rotllo. El que potser li molesta és que aquests temes es fagin públics, mentre que si es tracta només a comissions o juntes de portaveus pot quedar tot tapat. Sembla que al Casa de la Vila es pot fer propaganda de l'equip de govern, però l'oposició no pot preguntar a un ple sobre l'estat d'una instal.lació. De bon rotllo, és clar.
El sr. Puntas va explicar les feines fetes i les inversions a l'interior del Centre Comunitari Pont de la Cadena -i també al del barri de l'Àngel- i va dir que properament es procedirà a treballar en l'exterior del Centre. No sabem si al Casa de la Vila es dirà res d'això, però el regidor va voler puntualitzar que aquesta actuació ja estava prevista abans que la CUP fés la pregunta. També va parlar del programa d'emancipació juvenil -en el que s'han invertit uns 20.000€- i de la rehabilitació de la piscina de Can Santoi.
L'equip de govern també va respondre sobre la plaça del Pont de la Cadena (Pça. de les Palmeres): la degradació dels mahons ha estat anterior a l'esperada i està en projecte la seva rehabilitació (consti en acta que també la regidora Montserrat Cateura va dir que la decisió està presa abans de la pregunta de la CUP), que la millora dels bancs està en projecte, que els fanals els cuiden, que el tema dels rossegadors l'estan mirant i que la mort de les palmeres "no és per manca de rec sinó per la seva dificultat a adaptar-se al medi".
Sobre l'Aplicació del Pla de Participació, l'alcalde va comentar que ja s'està treballant i que estan fomentant la comunicació entre les entitats a través de la xarxa i que tant les entitats com els particulars han pogut donar la seva opinió sobre diferents projectes, entre ells, el dels usos que se li han de donar a la Federació Obrera i va recordar que ja als anys 2004 i 2005 van invertir 8.400€ i que el 2006 a l'Ajuntament de Molins de Rei se li va concedir el 2006 el Premi a la Innovació en Participació Ciutadana.
L'alcalde també va dir que hi haurà un Casa de la Vila aquest mes de desembre, que el cost del butlletí de la Fira de la Candelera va ser 0€ perquè no es va fer i que com el que es va produir va ser la Memòria de la legislatura i no tenia els números en aquell moment, "m'ho pregunteu una altra vegada i us contestaré".
Les preguntes del Ple de dimecres van ser les del PSC -unes sobre el personal de la Guàrdia Urbana (agents treballant sense tenir el curs de policia acabat, quants han marxat en els últims 8 anys, quin ha estat el cost per a l'Ajuntament), i les altres sobre el perquè no va haver-hi finalment circ a la Vila aquest mes quan estava publicitat i els camions de l'espectacle ja hi eren a Molins de Rei uns dies abans del seu inici- i les de la CUP, que podeu consultar a continuació:
- Sobre la contaminació atmosfèrica
- Sobre un dinar de Festa Major
- Sobre el Responsable tècnic del Pla de Seguretat i Protecció Civil
El proper mes tindrem les respostes... i un nou número del Casa de la Vila!!