La participació ciutadana, clau per a la transformació social
"Les institucions són cada cop més anacròniques, varen estar creades en un altre context i han de reinventar-se per donar resposta a les demandes ciutadanes". És una de les conclusions de l'informe Voces de los pobres, preparat per l'Informe del Banc Mundial sobre el Desenvolupament Mundial 2000-2001, que es va comentar al Debat sobre Participació Ciutadana i Pressupostos Participatius organitzat per la CUP de Molins de Rei.
L'acte, que va tenir lloc dimarts dia 10 a la sala d'actes de Ca n'Ametller, va ser presentat la Lurdes Quintero, membre de la CUP de la Vila, i va comptar amb la presència de dos tècnics en Participació Ciutadana, la Carla Cors i l'Eloi Mayordomo, i un integrant de la CUP de Molins de Rei, l'Àlex Maymó.
L'Eloi Mayordomo va fer un repàs de la crisi de la democràcia liberal-representativa on "els partits polítics cada cop representen menys els ciutadans i s'experimenta un descens de la participació en l'exercici del vot i on el poder econòmic cada cop més ha augmentat el seu poder dins de l'esfera política". Segons el seu parer l'augment de l'abstenció no ha suposat un descens de la participació política, sinó que aquesta ha augmentat "a través de moviments amb causes finalistes, un espai on el ciutadà troba un espai d'expressió molt més directa i menys mediada i, per tant, més emancipadora". Finalment, l'Eloi va fer un repàs dels diferents models de participació ciutadana.
A continuació, la Carla Cors va explicar que la participació ciutadana és un instrument bàsic per a poder "afrontar els problemes i pal.liar les deficiències que la societat actual ens presenta, que ens permeti i faciliti el camí cap a una societat més justa, igualitària i humana" i que no es quedi en una simple legitimació de l'autoritat política i de maquillatge electoral. La Carla va comentar que aquesta participació ajudaria a donar la veu a sectors exclosos, a millorar la convivència, a fer entendre la diversitat cultural i d'opinions, a facilitar les respostes col.lectives enfront de les individualitzades, en una paraula, a fer-nos "més ciutadans". Perquè això es pugui dur a terme, segons la Carla, cal "voluntat política, recursos per poder-la tirar endavant i transparència alhora de marcar les regles del joc".
Per la seva part, l'Àlex Maymó va parlar de les experiències dels pressupostos participatius que es fan als ajuntaments de Figaró-Montmany (Vallès Oriental) i Marinaleda (Andalusia) i les possibilitats d'organitzar quelcom semblant a Molins de Rei.
Finalment es va debatre entre els i les presents sobre els punts comentats a les ponències i sobre els processos participatius que s'han fet últimament a la Vila. Les conclusions formaran part del programa electoral de la CUP de Molins de Rei.
Els propers debats seran el dia 17 sobre Habitatge i Urbanisme i el dia 24 sobre Medi Ambient i Mobilitat, començaran a les 20h i tindran lloc a la Sala d'Actes de Ca n'Ametller.